В широкомащабното проучване ще се включат 20 000 пациенти и неговата цел е да се съберат клинични данни за възможностите на канабиса да лекува хронична болка, епилепсия, посттравматично стресово разстройство, тревожно разстройство и други.

Тази седмица водеща британска независима изследователска организация обяви ново проучване за медицинско марихуана, което ще се включат 20 000 пациенти. Учените се надяват да успеят да създадат най-голямата в Европа база данни с клинични проучвания на канабиса и да помогнат на британското правителство да усъвършенства програмата за лечение с медицинска марихуана в страната.

Проектът е наречен Twenty21 заради датата му на стартиране и ще бъде ръководен от организацията с нестопанска цел Drug Science, чиито основни цели са насочени върху „обединяване на водещи експерти в областта на наркотиците с широк спектър специализации за провеждане на новаторски изследвания за вредите и въздействията на наркотиците“. Проект Twenty21 има за цел да натрупа огромно количество данни, но изследователите казват, че проучването е и начин да се осигури медицински канабис на пациенти, които понастоящем нямат достъп до растението чрез програмата за лечение с медицинска марихуана във Великобритания.

„Канабисът за медицински цели все още е недостъпен за много хора“, сподели главният изследовател на научната организацхемпиия проф. Дейвид Нът пред Guardian. „Пациентите не се лекуват, като една от причините е високата цена на медицинската марихуана, изписана с рецепта, или пък се криминализират, тъй като са принудени да потърсят решение на черния пазар. Те не заслужават нищо това и ситуацията спешно трябва да се промени.“

Миналата година Великобритания разреши медицинската марихуана, но достъпът до маслата с канабис с рецепта е силно ограничен и невероятно скъп, тъй като медицинският канабис не се поема от здравната каса.

Проект Twenty21 се надява да се пребори с ограниченията, като създаде широка изследователска мрежа, като набере за проучването пациенти, страдащи от хронична болка, епилепсия, посттравматично стресово разстройство, множествена склероза, тревожно разстройство, злоупотреба с наркотични вещества и други неразположения. Все още не е ясно дали пациентите ще имат достъп до CBD масло от канабис или канабис за пушене, но изследователите са уверени, че инициативата има възможност да промени ситуацията относно канабиса във Великобритания и в същото време да подпомогне хиляди пациенти в нужда.

„Това ще позволи на пациентите да получат жизненоважна терапия, без да нарушават закона“, казва професор Нът в съобщението за пресата. „Също така ще бъде създадена солидна клинична база данни, която ще улесни предписването на медицински канабис и вероятно ще формира базата на която лекарите да предписват медицински канабис.“

Източник:

https://www.healtheuropa.eu/project-twenty21-providing-medical-cannabis-to-patients/92129/