Днес главоболието е много често срещан проблем и фармацията се е погрижила да ни засипе с всевъзможни обезболяващи лекарства, които не лекуват, а само притъпяват болковите рецептори. В тази статия ще стане въпрос за природните методи, за да се предотврати или поне намали неприятното главоболие.

Възможни причини

Всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от главоболие. Ето от какво може да боли глава:

 • Лошо храносмилане
 • Хроничен стрес и напрежение
 • Дехидратация
 • Вредни навици като консумация на алкохол и тютюнопушене
 • Физическо претоварване
 • Хранителни алергии и непоносимост към определени храни
 • Прекомерна сексуална активност
 • Недоспиване
 • Анемия
 • Липса на движение и застой на кръвта
 • ПМС
 • Започване/спиране на употребата на някои лекарства

Главоболието не винаги се взима насериозно и поради тази причина пациентите не се изследват, за да се установи причината и не се лекуват целенасочено.

Голяма част от хората не смятат главоболието за признак на сериозно заболяване, защото се проявява епизодично, не води до смърт и не е заразно. 50% от хората лекуват сами главоболието си.

Лечение на главоболието

Лекарите ще ви изследват и ще ви изпишат хапче, но то няма да реши проблема, а само ще притъпи болката. Или ще реши донякъде проблема, но ще има странични ефекти. Освен това продължителната употреба на медикаменти не е препоръчителна.

За щастие природата не греши и ни предоставя възможности да се лекуваме чрез нея. Тя дава на всеки по толкова, колкото му е необходимо. Всяка билка около нас помага за определени неща. Слънцето, въздухът и водата ни изпълват с живителна сила, обновяват ни.

Ето и нашите 5 препоръки за овладяване и предотвратяване на главоболието:

1. Отидете на СПА

Да, лечението на главоболието може да бъде много приятно понякога – отидете на СПА и се погрижете за физическото здраве. Физиотерапията, която включва различни процедури като електрофореза, иглотерапия, масаж, водни процедури ще размърда всички застои в организма. С други думи казано – ще се заредите с енергия, организмът ви ще заработи в пълен капацитет и вероятността да ви заболи глава спада драстично.

2. Движение и активна почивка на чист въздух

Да, движението е здраве, а всеки един застой може да доведе до заболяване. Ползите от движението са неизброими. Разходки на чист въздух сред природата, тичане, плуване, слънчеви бани са само част от нещата, които можете да правите, за да подобрите здравословното си състояние, да се „рестартирате“, за да започнете с нови сили. Отделяйте всеки ден по половин час за загрявка и гимнастика. Започнете да спортувате и на открито. Наспивайте се и излизайте на чист въздух, колкото се може повече. Спортувайте активно!

3. Билката коноп

Да, конопът е билка и лекува немалко заболявания. Законовите противоречия около растението влияят на обществените настроения спрямо него, но не можем да отречем резултатите от действието на конопа върху редица непосилни за медицината заболявания. Благодарение на добрите си свойства конопеното масло е много популярно днес. То помага да се постигне баланс в организма, а той води до нормалното функциониране на всички системи в тялото. Ефектите, които ще усетите от конопеното масло са многобройни.

4. Отдайте се на любимо занимание

Да, попейте си под душа, сгответе специална вечеря на любимите си хора, рисувайте с децата си или летете с делтапланер. Отделете време само за себе си и нещата, които обичате да правите! Това ще ви помогне да отпуснете напрежението. Не всичко в този живот е само работа и задължения. Дори нищонеправенето е добро занимание, защото през това време можете да помислите за своите неща, да пренаредите плановете за живота си, а това не е никак малко – ще ви даде една сигурност, че държите нещата под контрол. Неспособността за отдаване на удоволствията и изразяването на себе си се отразява често пъти в хронични болести. Някои от тях са свързани с главоболието. Изразявайте себе си и наблюдавайте промените, които ще настъпят в здравословното ви състояние.

5. Хранете се правилно и здравословно

Да, храната прави борбата. И здравето е в пряка зависимост от нея. Ако от сутрин до вечер ядете джънк фууд не очаквайте добро храносмилане и цветущо здраве. Храната е важна, за да дадете необходимите хранителни вещества на органите си, за да функционират правилно. Главоболието често е отражение на проблемите в корема, затова постарайте се да балансирате чревното здраве, за да си спестите и главоболие, причинено от лошо храносмилане. Пийте много вода на гладно и между храненията, но никога, докато се храните.

Заключение

Главоболието не е новата непроучена болест на 21 век, срещу която лекарите нямат лек. Напротив, лекове има много, но е особено важно първо да се разбере истинската причина за него и да се вземат подходящи мерки. Здравословният начин на живот никога не е излишен и може само да помогне за подобряването на общото състояние на организма. Стремете се да постигнете емоционална и душевна хармония, а оттам и физическото здраве ще се подобри.