Може ли отглеждането на коноп да обеззарази италианските полета, които са заразени с тежки метали?

През 2011 г. беше приет нов закон, който позволява на италианските фермери законно да отглеждат индустриален коноп, ако преди това са придобили валиден лиценз. През юли 2015 г. 218 италиански депутати от различни партии внесоха законопроект, призоваващ за цялостна легализация на канабиса. Това означава да разреши консумацията на канабис за рекреационни цели, както и продажбата на дребно, притежанието на до 15 грама, създаването на канабис клубове и отглеждането на малки количества за лични нужди. Този законопроект е може би най-напредничавият в историята на италианското законодателство в областта на наркотиците и, ако бъде приет, Италия ще стане втората държава след Уругвай, която легализира канабиса на национално ниво. В Уругвай Хозе Муджика легализира конопа въпреки критиките.

Повече от 10 000 години хората използват коноп, но мнозина изглежда са забравили предимствата му. Това е на път да се промени, защото в САЩ конопената индустрия се разраства бързо. Листата и съцветията на конопа са се използвали като лечебни билки и за лечебни цели. До 1820 г. в САЩ всички текстилни материали и платове за дрехи, палатки, спално бельо, килими, завеси, памперси и други подобни са се произвеждали главно от конопени влакна.

Но изключително многостранното конопено растение може да прави много повече неща: италианските фермери отглеждат коноп за почистване на замърсена почва. Земеделските производители от Таранто, град в област Апулия, известен някога с млекопроизводството си и традиционните сирена, сега отглеждат коноп, за да се противопоставят на опустошителното замърсяване, причинено от огромния стоманодобивния завод в града, съобщава онлайн изданието Slate.

Стоманодобивният завод llva е разположен на 15 милиона квадратни метра – това е три пъти повече от площта, която заобикаля самия град. Стартира дейност през 1965 г. и се удвоява по размер през 70-те години. В един момент там се произвежда почти една трета от италианската стомана. Фабриката превръща Таранто в мръсен индустриален град. Задимените комини, доменните пещи и планините от чакъл определят образа на този някога селски град. Днес вече има нефтена рафинерия и огромна циментова фабрика.

Сара Манисера, репортер на Slate, представя фермера Винченцо Форнаро, който някога е имал процъфтяваща млекодобивна ферма в Таранто.

„Хора от всички краища идваха да купуват ръчно произведени млечни продукти, произведени в исторически керамични пещи“, пише Манисера. „Тези времена отдавна отминаха.“

Почвата на този регион е толкова силно замърсена с тежки метали от стоманодобивния завод, че фермерите като Форнаро имат право да пасат животните си само извън радиус от 20 километра около стоманодобивния завод.

Междувременно Фомаро има нужда от земята си, за да отглежда канабис – не за да го продава, а за обеззаразяване на почвата.

Конопът и фиторемедиационният коноп са вариации на растението канабис, които съдържат много малко от психоактивното вещество THC на марихуаната. Конопът се отглежда предимно заради неговите влакна, от които могат да се правят хиляди продукти, от конопено масло и CBD маслото през продукти за козметиката до текстил и хартия. Но конопът има още едно свойство: той може много ефективно да абсорбира токсините от тежки метали от замърсена почва. Тежките метали не могат да бъдат химически разложени на нетоксични компоненти, което означава, че те остават в почвата за дълго време.

От началото на индустриалната революция този тип замърсяване на почвата се е разпространил по целия свят, пише в свой имейл Клеър Мур, растителен биолог и ръководител на лабораториите Iron Labs в Мичиган, която тества канабис.

„Фиторемедиацията описва третирането на екологични проблеми, често замърсяване с тежки метали, с помощта на растения, които могат да смекчат замърсяването, без да се налага да изкопават токсините и да ги депонират някъде“, ** казва тя.

„Тази сравнително нова технология привлича все по-голям международен интерес заради рентабилния си и неинвазивен метод за „използване на способността на определени растения да отстраняват отровите от замърсени райони**“, казва Мур.

Практикуването на фиторемедиация все още е в зародиш и все още не могат да бъдат открити много фактори, които подобряват процеса. Но едно е сигурно, че конопът може да понася добре тежките метали и може да ги изолира от почвата, без самото растение да пострада, добавя тя.

Отглеждането на коноп е разрешено в Италия, което означава, че земеделските производители като Форнаро, които отглеждат канабис, за да почистят почвите си от отрови, имат право да използват своите култури за промишлена преработка. Отровите не се съдържат в растителните влакна.

„В момента използваме коноп само за промишлена преработка“, казва Fornaro Manisera. „Надявам се в бъдеще да можем да го използваме и за храна. Но вече е ясно, че ще успеем да се справим със замърсяването благодарение на конопа.“

В момента около 100 фермери в провинция Пулия отглеждат коноп.